niedziela, 3 kwietnia 2016

Makaron z warzywami na szybko

Składniki: 
A/ ugotowany makaron wstążki włoski z ziołami (np.z czosnkiem niedźwiedzim), może być zwyczajny. Nie ważyłam ilości, zostało trochę w torebce, po ugotowaniu było ok.1,5 szklanki.
B/ 1 por , 1 marchew duża, 2 duże ząbki czosnku pokrojonego w cienkie  plasterki, 6-8 pomidorów suszonych w oliwie z kaparami (jeśli są w słoiczku), 1 duży liść zioła z doniczki, troszeczkę ostrej papryczki tylko dla smaku - z 2-3 cienkie plasterki.
 C/ przyprawy: kminek w ziarnach - 1/2 łyżki dużej, inne zioła po 1/2 płaskiej łyżeczki małej : pieprzu ziołowego, prowansalskich, bazylii, tymianku ;
  szczypta pieprzu czarnego, sól francuska gruba, i maggi w płynie                     - 1/2 łyżeczki. 
         Nie lubię używać maggi, ale tu w tym daniu pasuje i podnosi smak.


WYKONANIE : Podsmaż wszystkie składniki na patelni , podlej wodą, podduś pod pokrywką z 15 minut łącznie, na koniec dołącz ugotowany i odcedzony makaron. Zmieszaj delikatnie. Pychota.


Jedna porcja to za mało. Idę do kuchni po kolejną. Pychota.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: