sobota, 18 lutego 2017

Humus w trzech smakach

Składniki: 250g suchej ciecierzycy ugotuj do miękkości. Bez soli.


Ugotowaną ciecierzycę zmiel w maszynce do mielenia . Jeśli lubisz ostrzejszą możesz dodać do zmielenia całą lub połowę małej ostrej papryczki.


Rozcieńczyłam humus lekko sokiem pomidorowym- 2-3 łyżki. Dodaj sól i wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz.Ugnieć łyżką do jednej zwartej konsystencji.
Podziel na 3 części, by zrobić 3 smaki.


 1. Dodaj kurkumę i pokrojone zioła zielone lub suche. Może z własnej doniczki?
 2. Dodaj czarnuszkę.
 3. Dodaj pokrojoną drobno ostrą czerwoną papryczkę.

Bardzo smaczne z posypanym na kanapkach szczypiorkiem. 

Smaki dopraw też wg własnego gustu. Jeśli te 3 pasty nie smakują ci to je zmieszaj razem i dopraw kuminem lub dowolnie według swojego smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: