Składniki: 250g suchej ciecierzycy ugotuj do miękkości. Bez soli.
Ugotowaną ciecierzycę zmiel w maszynce do mielenia . Jeśli lubisz ostrzejszą możesz dodać do zmielenia całą lub połowę małej ostrej papryczki.
Rozcieńczyłam humus lekko sokiem pomidorowym- 2-3 łyżki. Dodaj sól i wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz.Ugnieć łyżką do jednej zwartej konsystencji.
Podziel na 3 części, by zrobić 3 smaki.
2. Dodaj czarnuszkę.
3. Dodaj pokrojoną drobno ostrą czerwoną papryczkę.
Bardzo smaczne z posypanym na kanapkach szczypiorkiem.
Smaki dopraw też wg własnego gustu. Jeśli te 3 pasty nie smakują ci to je zmieszaj razem i dopraw kuminem lub dowolnie według swojego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: