sobota, 18 lutego 2017

Chleb bezglutenowy z korabem


Od lewej chleb karobowy z daktylami , po prawej bez daktyli.
Podobno lepszy jest z daktylami.  Naturalnie lekko słodkawy.

Składniki: smak karobu pasuje do tego chlebka

130g gryczanej mąki
50 g amarantusowej
50 g ziemniaczanej
40g karobu
40g maku
40g słonecznika
50g wiórków kokosowych
2dkg drożdży - wielkosci orzecha małego włoskiego
1 tarte jabłko
łyżka duża siemienia lnianego zamiast jajka
sól - 1/2 łyżki płaskiej
mozesz dać małą łyzeczkę miodu ale niekoniecznie
razem- 400g mąki i ziaren

WYKONANIE:
Połączyć składniki. odstawić do rośnięcia na ok. 1-3 godzin. Rośnie bardzo powoli. Przełożyć do małych podłużnych foremek i poczekać aż lekko podrośnie. Wstawić do 200st.C na 30-40 min. sprawdzić patyczkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: