piątek, 17 kwietnia 2015

Chałka klucz - duża i smaczna

Wszytko robiłam na oko jak zwykle. Ciasto jak na chałkę.  Z 1 kg. mąki otrzymamy 1 duży klucz i dodatkową chałkę. Dla was podaję przepis w miarę dokładniejszy .

 
Skład na ciasto: 
1) 1 kg. mąki pszennej tortowej
2) 2,5 szkl. mleka z wodą i łyżką czubatą śmietany lub dodaj tylko samą wodę
( koszerność:
jeśli podajesz kolację bez mięsa może być chałka z mlekiem i śmietaną,
jeśli kolacja będzie miała w menu mięsne potrawy, wtedy chałkę zrób na wodzie)
3) 1-2 łyżki cukru i 1 płaska duża łyżka soli
4) 2 jajka - pamiętaj odłożyć na miseczkę 1 dużą łyzkę stołową żółtka z białkiem do posmarowania chalek)
5) olej - 1/2 szklanki lub mniej 
6) droźdże - wielkości małego orzecha włoskiego ( 3-5 g);

Wykonanie :
Łączysz: wodę z drożdżami , cukrem, solą, potem wsyp makę, dodaj olej. Zagnieć. odłóż do naczynia, miski czy garnka. Przykryj pokrywką.
Poczekaj aż podwoi objetość.
Krótkie uwagi:
Nie dodaję do ciasta ciepłej wody czy mleka. Nie stawiam w ciepłym miejscu ciasta do wyrośnięcia. Czekam spokojnie aż wyrośnie, nie popędzam. Czasami wyrasta szybko, czasami wolniej - 1-3 godz. a zdarzyło się i 5 godzin.

Nie dodawaj zbyt dużo drożdźy, bo chałka może mieć wtedy posmak kwasu lub piwa, co w chałce nie jest przyjemnością dla podniebienia.
Na 1 kg. mąki daję 3-5g(max) droźdży. 

Nawet mała ilość droźdży poruszy górę ciasta. Cierpliwość i uśmiech to dobre przyprawy do chały.

Jak zrobic klucz i dodatkową chałkę z 1 kg.mąki pszennej?

Ciasto dzielimy na  4 części: 2 większe i 2 mniejsze :

1) ucho klucza  - 6-wałeczków - większa ilość ;
2) nóżkę klucza - 4 wałeczki - większa ilość ;
3) ząbki klucza  - 2 małe chałeczki, każda z nich po 3 wałeczki ; Ilość ciasta mniejsza niż na ucho czy na nóżkę.
4) dodatkowa chałka - tyle ile zostanie ciasta. 
Możesz dowolnie uformować ciasto według własnego pomysłu. Poniżej ciasto na ucho. Najpierw uplotłam długości dłoni warkocz z 6 wałeczków , potem skręciłam po 2 warkocze w spirale i powstały 3 osobne większe wałki, które to splotłam ze sobą - szybciej i latwiej. 
Możesz od początku uformować 3 spirale i zrobić warkocz z 3 spirali.


1. Układasz z ciasta ucho klucza wokół 2 foremek kominków ( np.kominki  z prodiża) lub jakiejkolwiek foremki: prostokątnej, okrągłej czy podłużnej.


2. Formujesz nogę klucza - prosta chałka z 4 warkoczy.



3) Formujesz na zęby klucza :  2 małe chałki z 3 wałeczków, które złożone są na połowę i są wtedy bardziej wyraźne. Jak zrobić ząbek klucza?





Zrób 2 takie małe chałeczki i podłóż pod nóżkę , nie na styk, bo mogą przy przenoszeniu oderwać się.


 Możesz zrobić 1 ząb klucza lub 2 nierówne.

4) Na blaszce ( ruszcie) zostało z boku jeszcze miejsce na dodatkową chałkę, całkiem sporą. Z 1 kg.mąki pszennej zrobisz pełną blachę chałki.


Chałki posmaruj żółtkiem z małą ilością białka , posyp makiem.
Odczekaj aż podwoi lub prawie podwoi objętość ( różny czas: 30-45 min, niekiedy dłużej, zależy od żywotnosci droźdży)



 Piekłam w 200st.C przez 20- 23 min. Kiedy ostygnie , wyjmij foremki z ucha klucza. Najpierw sprawdź czy ciasto odchodzi od foremek i delikatnie podnosząc ucho wyjmij je od spodu. Trzeba uważać, by nie oderwać ucha od nóżki. 
Uwaga: Jak uzyskać mocne połączenie wszystkich części składowych klucza- chałki ?
Mocniejsze połączenie ucho-nóżka uzyskasz wtedy , gdy jeszcze surową nóżkę nałożysz na surowe , uformowane ucho. Na ucho połóż, nie obok ucha i nie na styk.

Ząbki skolei podłóż pod nóżkę. Samo przyłożenie ząbków-chałek nic nie da. Mogą oderwać się przy przenoszeniu z blaszki na deskę czy talerz.


 Klucz naprawdę duży. Przenoś bardzo ostrożnie podtrzymując od spodu wszystkie części. Jeśli chwycisz tylko za nóżkę lub tylko za ucho klucza - rozpadnie się . Możesz upiec mniejsze klucze. Kiedy rozpędzę się , wychodzą mi kolosy.


Trochę tradycji żydowskiej : w pierwszy Szabat po Pesach  piecze się chałkę klucz i zjada w całości - jest symbolem powodzenia materialnego (wg.Chabad Lubawicz). Żeby zjeść te chałkę w całości trzeba obecności wielu gości.
Klucz symbolizuje również klucz modlitw, które otwierają bramy niebios 
(wg koszernie2.blogspot.com)

 Smaczna chałka.
Dorodna chałka.
Duży klucz.
Pozdrawiam.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: