wtorek, 23 sierpnia 2016

szybka białkowa zagryzka pod komputer - twaróg, siemię lniane i sezam - bez gotowania

Kręć twarogiem. Nie gotujemy, nie pieczemy. Szybka i smaczna, pełna białka i posilająca.


Po lewej na zdjęciu mielone siemię lniane, po prawej mielony sezam z olejem słonecznikowym lub kokosowym i brązowym cukrem lub miodem.

Składniki: 
; 125 g.twarogu (pół klinika 250g )
; czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
; czubata łyżeczka sezamu mielonego słodkiego ( może to być również kawałek chałwy slodkiej ) - mam przygotowany w słoiczku mielony sezam z miodem lub brązowym cukrem i to wystarczy by nadać lekko słodki smak kulkom twarogowym)
; 1-2 łyżeczki oleju lnianego lub kokosowego
; szczypta soli - podwyższa smak
; do dekoracji lub zdrowotnie drobne listki tymianku cytrynowego
; do obtoczenia otręby orkiszowe lub kakao lub inny składnik


 Jak zrobić kulki?
Twaróg, olej lniany lub kokosowy, siemię lniane i sezam mielony lub chałwa , szczypta soli - mieszamy łyżeczką, ugniatamy i formujemy kulki palcami, toczymy w otwartej dłoni aż nabiorą ładnego kształtu. Tu zrobiłam 8 kulek.



Kulki robi się łatwo i szybko . W sprzedaży jest mnóstwo okropnie słodkich produktów. Trudno jest spotkać lekko słodkie lub minimalnie słodkie. W tych kulkach sam decydujesz ile i czym słodzisz. 

 

Kulka po lewej obtoczona w otrębach orkiszowych, po prawej w kakao.

Możesz kulki otoczyć w siekanych orzechach, migdałach lub ziarnach słonecznika czy dyni. Dowolnie,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: