Kręć twarogiem. Nie gotujemy, nie pieczemy. Szybka i smaczna, pełna białka i posilająca.
Jak zrobić kulki?
Twaróg, olej lniany lub kokosowy, siemię lniane i sezam mielony lub chałwa , szczypta soli - mieszamy łyżeczką, ugniatamy i formujemy kulki palcami, toczymy w otwartej dłoni aż nabiorą ładnego kształtu. Tu zrobiłam 8 kulek.
Kulki robi się łatwo i szybko . W sprzedaży jest mnóstwo okropnie słodkich produktów. Trudno jest spotkać lekko słodkie lub minimalnie słodkie. W tych kulkach sam decydujesz ile i czym słodzisz.
Po lewej na zdjęciu mielone siemię lniane, po prawej mielony sezam z olejem słonecznikowym lub kokosowym i brązowym cukrem lub miodem.
Składniki:
Składniki:
; 125 g.twarogu (pół klinika 250g )
; czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
; czubata łyżeczka sezamu mielonego słodkiego ( może to być również kawałek chałwy slodkiej ) - mam przygotowany w słoiczku mielony sezam z miodem lub brązowym cukrem i to wystarczy by nadać lekko słodki smak kulkom twarogowym)
; 1-2 łyżeczki oleju lnianego lub kokosowego
; szczypta soli - podwyższa smak
; do dekoracji lub zdrowotnie drobne listki tymianku cytrynowego
; do obtoczenia otręby orkiszowe lub kakao lub inny składnik
Twaróg, olej lniany lub kokosowy, siemię lniane i sezam mielony lub chałwa , szczypta soli - mieszamy łyżeczką, ugniatamy i formujemy kulki palcami, toczymy w otwartej dłoni aż nabiorą ładnego kształtu. Tu zrobiłam 8 kulek.
Kulki robi się łatwo i szybko . W sprzedaży jest mnóstwo okropnie słodkich produktów. Trudno jest spotkać lekko słodkie lub minimalnie słodkie. W tych kulkach sam decydujesz ile i czym słodzisz.
Kulka po lewej obtoczona w otrębach orkiszowych, po prawej w kakao.
Możesz kulki otoczyć w siekanych orzechach, migdałach lub ziarnach słonecznika czy dyni. Dowolnie,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: